Országos portál
Régió választás
ddriszi dariszi eariszi emriszi kmriszi kdriszi ndriszi
ELÉRHETŐSÉGEK
Levelezési cím:
KIH - MOBILITÁS
1062 Budapest, Bajza u 32.
Telefon: 06-1-411-3070
Fax: 06-1-411-3071
E-mail: mobilitas@kih.gov.hu

Fiatalok Lendületben Programiroda
1134 Budapest, Tüzér utca 33-35.
Telefon: 06-1-237-6700
ÚJ HONLAP: www.yia.hu
GALÉRIA
MUTASD MEG A VILÁGOD - ISMERD MEG A VILÁGOT! Fiatalok - Lendület - Fesztivál
 

Akvárium Klub, Budapest, V. ker. Erzsébet tér
2012. június 14. 10.00

Az Európai Unió támogatási programjai és elsősorban a Fiatalok Lendületben Program mindenki előtt nyitva állnak, aki szeretne világot látni, más nemzetek kultúráját és más kultúrából érkező embereket megismerni, közösen gondolkodni és cselekedni, valami hasznosat, érdekeset, kalandosat megvalósítani, véghezvinni. Ezek a programok a kevesebb eséllyel rendelkező fiatalokat is hozzásegítik ahhoz, hogy életre szóló élményekkel gazdagodjanak, sőt, hasznos, a munkaerőpiacon jól alkalmazható készségeket, ismereteket sajátítsanak el. Kinyílik számukra a világ, társakra és barátokra lelnek.

A fesztiválon a legbefogadóbb, legizgalmasabb és legsikeresebb projekteket megvalósító magyar szervezetek mutatkoznak be, és osztják meg az érdeklődőkkel tapasztalataikat, jó gyakorlataikat.

Civil piactér, interaktív játékok, szakmai módszertani műhelyek, utcai akciók, koncertek és kiállítások várják a nap folyamán a fiatalokat és a velük foglalkozókat.

PROGRAM

10.00-10.30 Zenés hangoló
a Salgótarjáni Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda Tehetséggondozó Körének tagjaival


10.30-11.00 Megnyitó


Mihalovics Péter kabinetfőnök, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Téglásy Kristóf főosztályvezető, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Galambos Adorján igazgató, NCSSZI - Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság
Balogh Judit főosztályvezető, NCSSZI - Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság Európai Uniós Programok Főosztály

14.00-17.00 Színpadi Programok

14.00-14.15 A Salgótarjáni Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda Tehetséggondozó
Körének tagjai
zenélnek
14.15.14.30 A csend ereje -  a Táncos a Csendben Társulat előadása
14.30-15.30 Hangadók Együttes koncertje (Molnár Gábor Műhely Alapítvány - ÉFOÉSZ tagszervezet)
16.00-17.00 A Nemadomfel Együttes koncertje

11.00-14.00 Műhelyek

Hang-Kép Kulturális Egyesület - Humana újságírócsoport - Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete - Monostori Erőd Nonprofit Kft. - Volt Állami Gondozottak Egyesülete

 

11.00-17.00 Civil Piactér

Artemisszió Alapítvány - Korner Jeltolmács Központ - Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület - Fiatalok Lendületben Program -  Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ - Humana újságírócsoport - Ifjúsági Konzultációs Kör - Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület - Messzelátó Egyesület - Mi egy Másért Gyulai Gyermekekért és Ifjúságért Közhasznú Egyesület - Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet - Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság - Romaversitas Alapítvány - Tempus Közalapítvány - Útilapu Hálózat - Zalai Hazatérõk Egyesülete

11.00-16.00 Kanapébeszélgetések a közreműködő szervezetekkel
a Mustár FM (Kulturális Életért Közhasznú Egyesület) riporterjeinek vezetésével


11.00-17.00 Utcai Akciók

BringArt Kerékpárvázfestő Műhely - Compass Európai Ifjúsági Egyesület - Élményakadémia Egyesület

 

SÖTÉTBÜFÉ - HETEDHÉT JÁTÉKVÁROS - KIKELŐ KÉPESLAP - MÉDIA MŰHELYTITKOK - KANAPÉBESZÉLGETÉSEK

Ismerkedjen meg az európai lehetőségekkel, az iskolán kívüli tanulás különböző formáival, érdekes ifjúsági projektekkel és szervezetekkel az NCSSZI Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság rendezvényén. Találkozzunk 2012. június 14-én az Akvárium Klubban!

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Online jelentkezési lap.

Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2012. június 11. 

A rendezvény Facebook oldala: http://www.facebook.com/events/388537154521709/?context=create

 

KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETEK

MŰHELYEK

Hang-Kép Kulturális Egyesület

A Hang-Kép Egyesület tömegkommunikációval foglalkozik, különösen a társadalomnak szóló üzenetek közvetítése érdekli őket. A nyomtatott és az elektronikus sajtóanyagok, az online média, a nyilvános beszéd, és az ismeretterjesztő hang- és képanyagok elkészítésének fogásait sajátíthatják el az egyesületnél fiatalok. E mellett civil szervezeteket segítenek abban, hogy - a céljaiknak megfelelő - saját üzeneteiket minél jobban tálalhassák a nyilvánosságnak.  A műhelyük során kommunikációs gyakorlatokon keresztül (interjúk és sound-bite-ok) adnak tippeket  a résztvevőknek ahhoz, hogyan kezeljék a médiát.

Humana újságírócsoport

A Humana Egyesület kiáll az emberi jogok elismerése és megismertetése mellett Magyarországon. Az egyesület a következő célokért küzd: a társadalmi különbségekből fakadó konfliktusok enyhítése, a közösségi felelősségvállalás erősítése, valamint szemléletformálás és kulturális értékteremtés elősegítése. Azért tevékenykednek, hogy a közösségi tanulás és az állampolgári részvétel széles körben elterjedt és elismert gyakorlattá váljon az iskolarendszeren belül és azon kívül.  A műhelyfoglalkozáson bemutakozik az Egyesület és a Kompasz emberi jogi kézikönyv gyakorlataival hozzák közelebb a résztvevőkhöz szemléletmódjukat, küldetésüket.

Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete (LÁSS) 

Az egyesület célja a látássérült emberek szélesebb rétegeivel (életkortól és nemtől függetlenül) megismertetni a mozgás örömét; és körükben népszerűsíteni a szabadidős sporttevékenységeket. Az Egyesület Sötétbüfé elnevezésű érzékenyítő műhelyfoglalkozása keretében a résztvevők bekötött szemmel végezhetnek különböző feladatokat. A büfé teljesen lesötétített teremben kap helyet, a résztvevők szendvicset készítenek maguknak, miközben módjuk nyílik látássérültekkel beszélgetni. 

Monostori Erőd Nonprofit Kft. 

 A szervezet ifjúsági csereprojektjének helyszíne, a Monostori Erőd, Magyarország egyik kiemelkedő, történelmi és kulturális örökséget hordozó emlékhelye. A partnerek Közép-Európa XIX. században épült erődjei közül kerültek ki. A projekt témája a kisebbség-többség viszonya, amit a monarchia soknemzetiségű seregének példája alapján közelítettek meg. A csereprogram során jelenteket alkottak, korra jellemző díszleteket, jelmezeket készítettek, és a csere utolsó előtti napján sétálószínházi előadásra invitálták az erőd látogatóit, kiemelten a helyi lakosságot. A jelenetek bemutatták az erődben szolgáló katonák mindennapjain túl a nemzeti kisebbségek együttéléséből, együttműködéséből adódó problémákat, konfliktusokat, katarzisokat, a nemzetek együttélését koordináló szabályokat. A műhelybeszélgetés során a projektgazdák megosztják az érdeklődőkkel a projekt tpasztalatait, bemutatják a helyszínen készült kisfilmet.

Volt Állami Gondozottak Egyesülete

Az Egyesület a fiatalok lendületben program keretében megvalósított „Csináljuk együtt kirekesztés nélkül" című 3.1-es, valamint a „Lehet, hogy nem résztvevőnek születtél, de még lehetsz az" című demokráciaprojektet mutatja be a műhelyben. A műhely célja, hogy minél többen megismerjék az FLP-ben rejlő lehetőségeket, és valósítsanak meg hasonló projekteket.

CIVIL PIACTÉR

Artemisszió Alapítvány

Az Alapítvány küldetése, hogy a társadalom minél szélesebb rétegei számára lehetőséget biztosítson olyan tevékenységekben való részvételre, illetve olyan készségek elsajátítására, amelyek erősítik az emberek közötti kapcsolatokat, javítják a kommunikációs és konfliktuskezelési készségeket, hozzájárulnak a tolerancia, a kölcsönös megértés és az együttműködés kialakulásához. Az Alapítvány kiemelten fontosnak tartja a szociálisan hátrányos helyzetű csoportok - munkanélküliek, kistelepüléseken élők, romák, bevándorlók - bevonását, esélyegyenlőségük növelését és a kirekesztés elleni küzdelmet. Standjukon a fenti célokat szolgáló, bevonó nemzetközi ifjúsági projektjeiket mutatják be.

Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület

A szervezet célja hogy a nagyvázsonyi és a környékbeli fiataloknak hasznos szabadidő eltöltést biztosítson felkarolja a csellengőket, valamint támogassa alulról jövő kezdeményezéseiket a faluban és minden olyan fórumon, ahol lehetőség adódik erre. Feladatuknak tekintik a fiatalok érdekképviseletét is. Találjuk meg az EuroMed ritmusát! képzésük elsősorban az emberi örökség vidéken témájára és az akusztikus zenei hangszerek bemutatására épült. A helyszínen közös zenehallgatással, a projekt bemutatásával várják az érdeklődőket.

Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ

A Központ két különböző nemzteközi tanulási mobilitási programban megvalósuló projektjét mutatja be.  A "Training and support for foster parents in Europe National" című egy Grundtvig project és a "Youth Environment Child Protection" a fiatalok lendületben programoban került támogatásra. A standunknál folyamatosan vetítik a projekt során készült filmeket  és válaszolnak a nemzetközi kapcsolatalakítással és a projekt megvalósításával kapcsolatos kérdésekre. 

Ifjúsági Konzultáció Kör

Az Ifjúsági konzultációs Kör egy fiatalokból álló informális csoport, akik célul tűzték ki az EUa fiatalokkal folytatott strukturált párbeszédének a támogatását. Küldetésük, hogy közvetítsék a fiatalok véleményét az Európai Uniós döntéshozók felé és tájékoztassák a fiatalokatt az Unió által nyújtott lehetőségekről.  A rendezvényen az IKK tagjai bevonják az érdeklődőket a jelenleg zajló hazai konzultációba, amelynek a migráns fiatalok helyzete áll a középpontjában.

 

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület

Az Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület a tagjai és más, önkéntes közremûködők ellenszolgáltatás nélkül felajánlott munkáját megszervezve, adományokat gyûjtve és szétosztva segíti a nélkülözőket, rászorulókat abban, hogy az alapvető emberi és a magyar jogrendben is elismert jogaikból adódóan minél nagyobb mértékben hozzájussanak a szükségleteik kielégítéséhez.A Szeretetszolgálat standján "Hidat építeni Európában egy éves önkéntes szociális szolgálattal" címmel az itthoni és külföldi önkéntességről tájékozódhatnak az érdeklődők, és megismerkedhetnek a szervezet programjaival.

Messzelátó Egyesület

A 11 éve működő Messzelátó Egyesület a természetvédelem, környezetvédelem, oktatás és a kultúra területén munkálkodik olyan sokszínű, értékközpontú, fenntartható társadalom megvalósítása érdekében, amely emberi léptékű, nyitott, és öntevékeny közösségek együttműködésén alapszik. A rendezvényre Zöld Otthon Akadémiás foglalkozásaikból hoznak egy kis ízelítőt, amely tudatos, környezetbarát háztartás-vezetésre hasznos újrahasználatra oktatja a résztvevőket.Minden foglalkozás gyakorlati jellegű, mindent ki lehet próbálni, meg lehet fogdosni, sőt a végeredményt haza is lehet vinni!


Mi egy Másért Gyulai Gyermekekért és Ifjúságért Közhasznú Egyesület

A Mi egy Másért Egyesület gyermeknek, fiatalnak, szülőknek és szakembereknek szervez programokat, képzéseket. Projektjük, a Hetedhét Játékváros célja, hogy 8-12 éves gyermekekkel megismertesse a demokrácia fogalmát, demokratikus társadalmat, azon belül egy város működését és aktív állampolgárrá nevelje a részt vevő korosztály tagjait, valamint a már megszerzett tapasztalatokat tovább fejlessze.A műhelyen a következő fogalmakkal dolgoznak majd a Játékváros "keretei" között: társadalmi szerepvállalás, kölcsönös szolidaritás elősegítése, oktatás, munkavállalás, önkéntesség.

Mustár FM - Kulturális Életért Közhasznú Egyesület

A Kulturális Életért Közhasznú Egyesület 2006 januárja óta működteti a Mustárház Ifjúsági Szolgáltató Központot Nyíregyházán. A Mustárház azzal a céllal jött létre, hogy segítse a városban élő, tanuló fiatalok informálódását és tanulását, értékes szabadidős lehetőséget, szórakozási alternatívát nyújtson számukra, támogassa önszerveződő csoportok létrejöttét és működését, részt vegyen a helyi fiatalok közösségi életének formálásában. Itt működik a Mustár FM Rádió (89,6 MHz), amelynek riporterei a helyszínen interjúkat készítenek a közreműködőkkel és kanapébeszélgetéseket vezetnek a nap kiemelt témáiról. A rádió online is hallgatható.

Romaversitas Alapítvány

A Romaversitas a felsőoktatásban tanuló roma fiatalok képzési és ösztöndíjprogramja. A Romaversitas Alapítvány tizennégy éve foglalkozik egyetemista és főiskolás roma hallgatók támogatásával. A szervezet standján tájékoztatást ad az ösztöndíjlehetőségekről,  a romák felsőoktatásban való szerepvállalásáról.


Tempus Közalapítvány

A Tempus Közalapítvány nemzeti és nemzetközi oktatási-képzési pályázati programokat kezel, különböző képzéseket nyújt az EU támogatások felhasználása témakörében, illetve tudásközpont szerepet tölt be.  A Tempus Közalapítvány végzi az Európai Bizottság Egész életen át tartó tanulás programjának és a közép-európai CEEPUS programnak a magyarországi koordinációját, valamint pályáztatja a Pestalozzi programot.

Útilapu Hálózat

Az Útilapu Hálózat a Service Civil International nemzetközi humanitárius célú, önkénteséggel foglalkozó szervezet magyarországi partnerszervezete, amely 1920-ban alakult, és melynek tagszervezetei által több mint 50 európai, ázsiai, észak-amerikai és afrikai országban - mindemellett természetesen Magyarországon is -bárki tehet valamit egy tábor időtartamáig, hogy a világ egy jobb hely legyen.
 

Zalai Hazatérők Egyesülete

A Zalai Hazatérők Egyesületét 2006-ban alapították zalaszentgrót térségi fiatalok. Tevékenységével elsősorban a Zalaszentgrót térségi fiatalok helyzetét kívánja segíteni. Az Egyesület 2009. szeptemberétől egy nyertes EU-s pályázatnak köszönhetően ifjúsági információs irodát működteti a zalaszentgróti Városi Művelődési Központban. 

 

UTCAI AKCIÓK

Compass Európai Ifjúsági Közösségért Egyesület

 A Compass Egyesület fő célja a segítségnyújtás a Magyarországon élő fiatalok számára az Európai Unió rendszerébe történő integrációhoz, egyéni és közösségi aktivitásuk támogatása, cselekvési lehetőségeik bővítése a felelős uniós állampolgári magatartáshoz, cselekvéshez, a szükséges készségek elsajátítása érdekében. Olyan közösség létrehozásán tevékenykednek, amelyben a fiatalok a sport, a kultúra, a társadalmi munka eszközével szabadidejüket tartalmasan, hasznosan tudják eltölteni. A rendezvény alatt külföldi és hazai önkénteseik vonják be a közönség különböző aktivitásokba.

BringArt

A BringArt Kerékpárvázfestő Műhely célja használt kerékpárok felújítása és azok adományként való továbbjuttatása szoros együttműködésben a Novus Művészeti Iskolákkal. A Műhely a művészi és társadalmi szolidaritásra nevel: a  workshop során a fiatalok megismerkednek a vázakra festendő, különböző népek kultúrájából merített motívumkinccsel; elsajátítják a szükséges festőtechnikákat; képet kapnak a környezetbarát városi közlekedésről; részt vesznek az adományozottak kiválasztásában és megismerik az önkéntes munka fontosságát. A helyszínen minden érdeklődő csatlakozhat az izgalmas feladathoz.

Élményakadémia Egyesület

A szervezet célja, hogy az élmények világát használva tanteremként a programok résztvevői valódi kalandok és kihívások során fedezhessék fel és fejleszthessék tovább a bennük rejlő erőforrásokat. Sziklamászás, tutajépítés, patakátkelés, expedíció a vadon világába: mindenki vágyik a magasság meghódítására, a távolság áthidalására; kipróbálni, vajon képes-e rá? A tréningek lehetőséget kínálnak arra, hogy jobban megismerjük saját magunkat és másokat, így a közösséget és a környezetet, amelyben élünk. A rendezvényen ízeítőt kapnak az érdeklődők a különböző outdoor módszerekből, kipróbálhatják az eszközöket. 


MŰVÉSZETI PRODUKCIÓK


Nemadomfel Együttes

A Nemadomfel Együttes egy olyan integrált zenekar, amelyben a szólisták kivétel nélkül sérült (elsősorban értelmileg és látásban akadályozott) előadók. Ez adja az előadások különleges hangulatát és üzenetét, amely mellett jelen van egy olyan profi zenei színvonal, amely által bármilyen zenei színpadon, sztárelőadók mellett is megjelenhet a zenekar.  

 

Hangadók - ÉFOÉSZ

Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége küldetése a hazánk területén élő értelmi fogyatékos emberek és családtagjaik társadalmi hátrányainak kiegyenlítése, érdekeik érvényesítése, védelme, képviselete, emberi és állampolgári jogaik, társadalmi integrációjuk, szociális biztonságuk, rehabilitációjuk biztosítása, esélyegyenlőségük megvalósítása. Az ÉFOÉSZ jóvoltából közreműködik a programban a Molnár Gábor Műhely Alapítvány sérült fiataljainak zenekara a Hangadók is, amely komoly sikereket ért el hazai és külföldi színpadokon egyaránt.

Táncos a Csendben Társulat: A csend ereje

A  siket flamenco táncosokból álló társulat küldetése a halló­ és hallássérült emberek közötti akadályok leküzdése volt egy olyan közös élmény által, amit a tánc nyújt mindannyiunknak. A táncosok a hangos dobogás érzékelésével, s egymást figyelve - kiváló térlátásukból adódóan - tudnak összhangban a zenével koreográfiát megtanulni.


SITI Tehetséggondozó Kör
A Salgótarjáni Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda speciálisan fiataloknak szóló információkat szolgáltat (munka, diákmunka, tanulás, képzés, szabadidő, utazás-világjárás, pályázatok, civil információk, segítő szolgálatok, közhasznú információk, Európai Uniós fiataloknak szóló információk, pályázatok). Az iroda egyik kiemelt projektje a Snétberger Zenei Tehetséggondozó Központ felvételijére való felkészítés a helyi roma fiatalok körében. A rendezvényen a felvételire készülő salgótarjáni zenész fiatalok mutatkoznak be. 


 


 

 

nyomtatási nézet | utolsó módosítás: 2012. 06. 11.
Impresszum