Országos portál
Régió választás
ddriszi dariszi eariszi emriszi kmriszi kdriszi ndriszi
ELÉRHETŐSÉGEK
Levelezési cím:
KIH - MOBILITÁS
1062 Budapest, Bajza u 32.
Telefon: 06-1-411-3070
Fax: 06-1-411-3071
E-mail: mobilitas@kih.gov.hu

Fiatalok Lendületben Programiroda
1134 Budapest, Tüzér utca 33-35.
Telefon: 06-1-237-6700
ÚJ HONLAP: www.yia.hu
GALÉRIA
Európai Ifjúságpolitika
Az Európai Unióban az ifjúságpolitika - hasonlóan a munkaügyi és szociális területek többségéhez - alapvetően tagállami hatáskörbe tartozik, azonban ezen a területen is érvényesül a tagállamok szakpolitikáinak közelítése, a kiemelt célok érdekében tett együttes erőfeszítések, közös programok.

A tagállamok közötti együttműködés és koordináció kereteit az Európai Bizottság által 2001-ben kiadott Fehér Könyv ("Új lendület Európa fiataljai számára") jelölte ki, amely négy terület fejlesztésével javasolta az ifjúságpolitikák és végső soron az ifjúság helyzetének javítását. Ez a négy terület az ifjúsági részvétel, információ, önkéntes tevékenység és a fiatalok jobb megértése (ifjúságkutatás). A kiemelt területekkel kapcsolatos teendőket az Oktatási, Ifjúsági és Kulturális miniszterek Tanácsa határozatok formájában konkretizálta, amelyek közös célkitűzéseket tartalmaznak. A 2002-ben megindult folyamat az ifjúságpolitika területén kialakított európai együttműködés általános kerete, amelyet az Oktatási, Ifjúsági és Kulturális miniszterek Tanácsa 2009-ben fog kiértékelni, illetve - mindezt figyelembe véve - a fejlesztés új irányvonalait meghatározni.

A Lisszaboni Folyamat végrehajtásával összefüggésben kiemelt jelentősége van az Európai Ifjúsági Paktumnak, amely a fiatalokkal kapcsolatosan a foglalkoztatás, az integráció és a társadalmi felemelkedés, az oktatás, a képzés és a mobilitás, valamint a munka és a magán-, családi élet összeegyeztetésének elősegítése érdekében kitűzött célokat tartalmazza. Ezt a dokumentumot az Európai Tanács 2005. évi tavaszi ülésén fogadták el a tagállamok állam-, és kormányfői.

Az ifjúsági szervezetek közötti együttműködést, az ifjúsági cseréket, valamint az ifjúságsegítők képzését támogató közösségi akcióprogram-sorozat már több, mint tíz éves múltra tekint vissza és folytatódik a 2007-2013. közötti költségvetési ciklusban is (Fiatalok Európáért - Youth for Europe, IFJÚSÁG (2000-2006) és a jelenleg futó Fiatalok Lendületben Program (2007-2013).

EURÓPAI IFJÚSÁGI STRATÉGIA - „Ifjúság - Befektetés és az érvényesülés elősegítése" 

EURÓPAI IFJÚSÁGI PAKTUM

EURÓPAI IFJÚSÁGI FÓRUM

 

nyomtatási nézet | utolsó módosítás: 2011. 01. 17.
Impresszum