Országos portál
Régió választás
ddriszi dariszi eariszi emriszi kmriszi kdriszi ndriszi
ELÉRHETŐSÉGEK
Levelezési cím:
KIH - MOBILITÁS
1062 Budapest, Bajza u 32.
Telefon: 06-1-411-3070
Fax: 06-1-411-3071
E-mail: mobilitas@kih.gov.hu

Fiatalok Lendületben Programiroda
1134 Budapest, Tüzér utca 33-35.
Telefon: 06-1-237-6700
ÚJ HONLAP: www.yia.hu
GALÉRIA
Hírek, aktualitások

A CSR-TŐL A FENNTARTHATÓ ÜZLETIG 

A CO-OP Hungary Zrt. és a CSR Hungary 2012. november 15-én meghívja az érdeklődőket (9-17h között) a magyarországi üzlet és a társadalom vezető CSR szakmai eseményére, mely összekapcsolja az elméleti és gyakorlati tudást a különböző helyi érdekcsoportok tapasztalatával. Helyszín: Gundel-ház (1146-Bp. Gundel Károly út 4.)

 

PARTNERSÉG.HATÁS.INNOVÁCIÓ.
2012 konferencia valamint Társadalmi Befektetések Díjátadó Gála

Helyszín: új K&H székház, 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.
Időpont: 2012.10.04. (csütörtök) 08.30-13.30
Fővédnök: Balog Zoltán - Emberi Erőforrások Miniszter (felkérés alatt)
Háziasszony: dr. Molnár Klára, a Magyar Adományozói Fórum (MAF) igazgatója.
Konferál: Erős Antónia, az RTL Klub műsorvezetője továbbá az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója.
A program illetve bővebb információ a rendezvényről megtalálható az alábbi címen:
http://www.donorsforum.hu/hu/szolgaltatasok/konferenciak/partnerseghatasinnovacio2012-2012oktober-4

 

10. CIVILKOMP KONFERENCIA

A Jótékonyságsziget keretében kerül megrendezésre a 10. jubileumi Civilkomp konferencia 2012. október 3-4-én Lehet-e közcél a közjó? címmel. Meghívott díszvendég előadó: Dr. Áder János köztársasági elnök. Fővédnök: Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár EMMI. Szakmai védnökök: Tonk Emil alelnök MMSZ és Tóth Károly elnök MÚOSZ.
Bővebb információ:
http://www.civilkomp.hu/hirek/10_Civilkomp_program_terv_2012_10_3_4

 

ADOMÁNYVONAL JÚLIUS ÉS AUGUSZTUS HÓNAPBAN -
A LÁTÁSSÉRÜLTEK ÉLETMINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSÁÉRT

2012. július és augusztus hónapban a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány célkitűzéseit támogatják azok, akik a 1788-as hello holnap! Adományvonalat hívják vagy sms-t küldenek. Adományvonalat már tízedik éve sikeresen működtető Magyar Telekom fontosnak tartja, hogy támogatásával segítse a hazai egészségügy szolgáltatásainak fejlesztését, az esélyegyenlőség megteremtését.

 

FENNTARTHATÓSÁGI SAJTÓDÍJ A TELEKOMTÓL

Idén második alkalommal hirdeti meg a Magyar Telekom a „hello holnap! Sajtódíj"at, amelyet a magyar sajtó munkatársai részére egy évvel ezelőtt hozott létre. A díj célja a fenntarthatósági témákra nyitott és azokat rendszeresen feldolgozó újságírók, riporterek motiválása. Az újságírók a fenntartható városok, zöld gazdaság, a közösség ereje, fenntartható tudatformálás, és digitális szakadék felszámolása témáiban küldhetnek pályaműveket. A nyertes pályázatot egy 10 tagú zsűri - a Magyar Telekom képviselői, és a Fenntarthatósági Média Klub újságíró képviselői - választja ki, és készítőjét 1 millió Ft összegű díjjal jutalmazza. A díjátadásra az 5. Fenntarthatósági Napon, szeptember 29-én kerül majd sor. 
Bővebb információ:
www.helloholnap.hu

 

HAT ÉV ALATT 12 EZER HALLGATÓT TÁMOGATOTT A DEMJÁN SÁNDOR ALAPÍTVÁNY

Több mint 2,2 milliárd forinttal támogattak csaknem 12 ezer rászoruló hallgatót hat év alatt a Demján Sándor Alapítvány által elindított Comenius-program keretében - írja az MTI. Július 4-én bejelentették: befejezik a programot.
Bővebb információ:
http://edupress.hu ill. MTI

 

INDUL AZ 5. CIVIL LICIT

Elindult a civil szervezetek pályáztatása az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Civil Licit fenntarthatósági árverésre, melynek kiemelt célja, hogy a for-profit és a non-profit szektor együttműködését segítse. A különleges aukción résztvevő 10 civil szervezet 10 szolgáltatását egy független bírálóbizottság választja ki a beérkezett pályázatok közül. 
Bővebb információ:
http://civillicit.hu

 

ÚJ ANGYALOK A VODAFONE-NÁL

Három hölgy, Kravalik Brigitta, Sándor Enikő és Sütő Zsanett nyerte el idén a Vodafone Magyarország Alapítvány Főállású Angyala címét. A három nyertest szakmai zsűri választotta ki állásinterjúk során, melyre a több mint 200 jelentkező közül 10 pályázót hívtak meg a szervezők. 
Bővebb információ:
http://nonprofit.hu/?q=node/176215

 

MAGYAR ADOMÁNYOZÓI FÓRUM - Társadalmi Befektetések Díj pályázata

Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2012. július 13. 23:59
A Magyar Adományozói Fórum 2012 májusában ismét meghirdette a tavalyi év során nagy érdeklődéssel kísért pályázatát a MAF Társadalmi Befektetések Díjat, melynek során a vállalatok legkiemelkedőbb támogatási programjai olyan minőségi szempontok alapján kerülnek elbírálásra, mint az innováció, a partnerség és a hatás.
Bővebb információ:
http://www.donorsforum.hu

 

JUBILÁLNAK A VODAFONE FŐÁLLÁSÚ ANGYALAI

A mobilkommunikációs cég idén újra Főállású Angyalokat keres olyan jelentkezők személyében, akik egy éven át közösen dolgozhatnak egy non-profit szervezettel egy általuk választott társadalmi cél érdekében. Az Angyalok versenyképes fizetését a Vodafone biztosítja, így minden energiájukkal programjuk megvalósítására tudnak koncentrálni.
Az idei, ötödik jubileumi program jelentkezési határideje 2012. június 3. 
A nyertesek kihirdetésére várhatóan július 2-án kerül sor.

 

TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS - MIT TEHET A KÖZSZFÉRA?
Szakmai konferencia

A Tempus Közalapítvány a Társadalmi felelősségvállalás modell - innovatív megközelítés a közszféra működésének eredményesebbé tétele érdekében c. nemzetközi projekt keretében szakmai konferenciát szervez közintézmények munkatársai számára 2012. május 23-án.
Helyszín: Hotel Mercure Buda (Budapest, XII. kerület Krisztina krt. 41-43.)
Bővebb információ:
http://www.tpf.hu/pages/eventlist/index.php?page_id=643

 

CETELEM ZÖLSULI PROGRAM 2012

A Magyar Cetelem Bank a társadalmi felelősségvállalás jegyében, a WWF Magyarországgal együttműködve 2012-ben is meghirdeti a Cetelem Zöldsuli Programhoz kapcsolódó pályázatát.
Kiíró: Magyar Cetelem Bank és a WWF Magyarország
A pályázatok beérkezésének határideje: 2012. április 20.
Bővebb információ:
http://palyazatok.hu/palyazatok/oktatasi-kepzesi-intezmenyek/vissza-nem-teritendo-penzugyi-tamogatas/cetelem-zoldsuli-program-2012-16742.html

 

KÉPZÉS - TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS A KÖZSZFÉRÁBAN

A Tempus Közalapítvány a Dél-Kelet Európai Transznacionális Együttműködési Program támogatásával 2012 áprilisában 4 napos képzési programot indít közintézmények munkatársai számára. A képzés a résztvevők számára ingyenes.
A képzési program nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező hazai szakértők és trénerek bevonásával valósul meg. A képzés úgy épül fel, hogy a szakértők bemutatják a fókusztémával összefüggő elméleti hátteret, majd ezt követően esettanulmányok, jó gyakorlatok feldolgozásával, gyakorlati feladatok, szimulációk megoldásával, kerekasztal-beszélgetések keretében történik a témák feldolgozása.
Bővebb információ:
http://www.tpf.hu/pages/newsletter/index.php?page_id=16&groupId=0&newsId=1769

 

ERASMUS - EZÚTTAL FIATAL VÁLLALKOZÓKNAK

Az Európa Bizottság nemrégiben kiterjesztette az Erasmus program tevékenységét, 2008-tól a program nemcsak a felsőoktatásban hallgatók mobilitását támogatja, de a fiatal vállalkozók külföldi tapasztalatszerzését is. Az elv és a program működése is hasonló a már jól ismert Erasmus programhoz, de itt a középpontban nem a formális tanulás, hanem az üzleti életben hasznosítható külföldi gyakorlatszerzés van. 
A programban bárki részt vehet, akinek saját vállalkozása van, vagy ilyen létrehozását tervezi, a részvétel nincs életkorhoz, vagy bármilyen végzettséghez kötve. A program keretében a fiatal vállalkozó 1-6 hónapot tölthet valamelyik partnerországban egy fogadószervezetnél.
Bővebb információ:
http://europapont.blog.hu/2012/03/20/erasmus_vallalkozoknak

 

CSR BEST PRACTICE - PÁLYÁZATI KIÍRÁS

Nevezési határidő: 2012. április 30.
A pályázat benyújtásának határideje: 2012. május 31. 

A Magyar PR Szövetség 2007-ben hirdette meg első alkalommal a vállalati felelősségvállalás hazai példaértékű gyakorlatait bemutató CSR Best Practice pályázatát. Az elmúlt néhány évben számtalan kiváló, követhető és követendő példát ismerhetett meg a hazai közönség nemcsak a multinacionális cégek, de a hazai nagyvállalatok illetve a kis- és középvállalkozások szektorából is.
A pályázati kiírás az alábbi linken érhető el:
http://www.mprsz.hu/ContentShow.aspx?ContentID=301

 

A CSR A HAZAI MÉDIÁBAN

Több kutatás is vizsgálta korábban, hogy a hazai újságírók miként viszonyulnak a vállalatok társadalmi szerepvállalásához és annak kommunikációjához, de ezek többsége kevéssé vette figyelembe, hogy a vállalati felelősségvállaláshoz kapcsolódó tevékenységek nagyon sokrétűek, és kommunikációs szempontból is eltérő módon közelíthetőek meg mind a vállalatok, mind a média oldaláról.
Magyar Adományozó Fórum 2011 novemberében végzett egy kutatást, melynek során a vállalati CSR témákkal rendszeresen és régóta foglalkozó médiaszakembereket kérdezett meg arról, hogy véleményük szerint mit, miért, hogyan és hol érdemes kommunikálni a vállalati támogatások területén?
A teljes cikk és a kutatás letöltehető az alábbi oldalon:
http://www.brandtrend.hu/socialbranding/1235/a_csr_a_hazai_mediaban.html

 

VÁLTOZTASD MEG A VILÁGOT, AMELYBEN ÉLSZ!

A WWF Föld Órája március 31-én 20.30-kor veszi kezdetét, de nemcsak 60 perc sötétségről szól a kampány. A WWF idén 6. alkalommal rendezi meg a történelem legnagyobb környezetvédelmi eseménysorozatát, a Föld Óráját. Városok és települések, intézmények és lakások sötétülnek el március 31-én, hogy ezzel jelezzék, figyelnek a bolygó állapotára.
Bővebb információ:
http://www.socialbranding.hu/zold/479/valtoztasd_meg_a_vilagot_amelyben_elsz.html

 

DELOITTE KÖZÖS TÖBBSZÖRÖS 2012

A Deloitte magyarországi társaságai idén is meghirdetik pályázatukat jótékony célú szervezetek, alapítványok számára. Ezúttal azokat a pályázó szervezeteket keresIk, amelyek kimondottan a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek képességfejlesztésében nyújtanak segítséget. A maximálisan elnyerhető összeg 2012-ben is 3 millió forint.
Bővebb információ:
http://palyazatok.org/deloitte-kozos-tobbszoros-2012/

 

JÓT, S JÓL! - BEMUTATKOZNAK A 2011. ÉV CSR DÍJAZOTTJAI

Immár hagyományszerűen mutatja be a CSR Hungary minden év első CR Szerda Klubestjén (idén 2012. február 29, szerda 18.00 órakor a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Székházában, 1024 Budapest Lövőház u. 30.) az általuk alapított CSR Hungary Díj nyerteseit.
A Díj önálló honlapján olvashat magáról a Díjról, a pályázható kategóriákról, a Bíráló Bizottság tagjairól: www.csrhungarydij.eu. A 2011 CSR Hungary díjazottjairól további részletek itt találhatók: http://www.csrhungarydij.eu/eddigi-dijazottjaink/ 

 

ADOMÁNYVONAL A LÁTÁSSÉRÜLTEKÉRT

A látássérültek rehabilitációját támogatják a segíteni szándékozók januárban és februárban a 1788-as hello holnap! adományvonal hívásával. A Szempont Alapítvány elsősorban a felnőtt korban látássérültté vált személyek rehabilitációjával foglalkozik. Statisztikák és felmérések szerint Magyarországon évente körülbelül négy-hatezer ember veszíti el a látását baleset vagy betegség következtében. Az alapítvány a pszichés segítségnyújtás mellett a legalapvetőbb készségek - közlekedés, önellátás, kommunikáció - megtanításával segíti a hozzá fordulókat, de a látássérültek közvetlen támogatásán túl a társadalom érzékenységének fokozásában is részt vállalnak a szakemberei.
Bővebb információ:
www.medicalonline.hu

 

KIFIZETŐDŐ-E A TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS?

A társadalmilag felelős vállalati viselkedés (CSR) és a versenyképesség fogalmát sok tanulmányban összekapcsolják, de az ötlet valójában nincs gyakorlati bizonyítékokkal alátámasztva.
Egy Európai Bizottság kérésére készült jelentés arra jutott, hogy van összefüggés. A leghatékonyabban egy iparág-specifikus megközelítéssel lehetne kiaknázni a két koncepció összekapcsolásában rejlő lehetőségeket.
Bővebb információ:
http://nonprofit.hu/?q=content/kifizet%C5%91d%C5%91-e-t%C3%A1rsadalmi-felel%C5%91ss%C3%A9gv%C3%A1llal%C3%A1s illetve www.euractiv.hu 

 

PR KÁVÉHÁZI ESTÉK

Mennyiben PR-szakmai kompetencia a vállalatok társadalmi felelősségvállalása? Van-e, és lehet-e köze a társadalmi felelősségvállaláshoz a PR szakmának?
Folytatódik a PR Kávéházi Esték sorozat 2012. január 19-én. Téma ezúttal a CSR - de most másként! A szakmai vitára 17.00 órai kezdettel a szövetség központjában, a MUOSZ székházban (földszinti nagy terem) kerül sor.
A részvétel továbbra is ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Arra kérnek minden téma iránt érdeklődőt, hogy részvételi szándékát január 18-ig jelezze e-mailben (mprsz@mprsz.hu ) a szövetség titkárságának.

 

HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK OKTATÁSA (H2O)

Idén már 11 iskola (231 tanár és 1918 fő diák) lesz bevonva a H2O programba, melyet már a Magyar Állam is támogat. A kiválasztott iskolákra jellemző, hogy az ott tanulók legalább 50%-a hátrányos helyzetű. Ebből adódóan lényegében mindenben hiányuk van. (játék, íróeszköz, ruha, stb.) A H2O programban kiemelten fontos helyet tölt be a nyelvi képzés. Az iskoláik számára ingyenesen a rendelkezésükre bocsátották a Tabello System Kft által kifejlesztett TABELLO® nyelvtanulást segítő módszert. A program alkalmazáshoz számítógépekre van szükség, azonban a legtöbb iskolában hiányos, vagy egyáltalán nem áll a rendelkezésre a megfelelő eszközi háttér.
Leselejtezésre váró számítógépeknek illetve minden egyéb felajánlásnak (ruha, írószer és játék, stb.) örülnének.
Kapcsolat:
Rácz Tünde Fatima
fatima.tunde.racz@h2oktatas.hu
+36/70-978-0032

 

HAMAROSAN INDUL MAGYARORSZÁG ELSŐ JÓTÉKONYSÁGI AUKCIÓS PORTÁLJA

Egyedülálló jótékonysági aukciós portál indul útjára Magyarországon egy nemzetközi projekt első lépcsőjeként, melynek kedvezményezettjei az élet legkülönbözőbb területein tevékenykedő civil szervezetek, alapítványok.
A jótékonysági oldal béta verziója elérhető a http://www.jotekonysagiarveresek.hu/  címen, ahol az érdeklődők már most feltölthetik árverésre kínált tárgyaikat, szolgáltatásaikat. A magánemberek önálló regisztrációval, a CSR tevékenység céljából jelentkező cégek, valamint a karitatív közszereplők az info@bid4smile.hu email címen tehetik meg felajánlásaikat. A rendszer a licitálható aukció formán túl fix áras megvásárlási módot is biztosít.
Bővebb információ:
http://nonprofit.hu/?q=node/175425  

 

ÁTADTÁK A CSR HUNGARY DÍJAKAT

Magyarország három nagy társadalmi problémájára példaértékű megoldásokat mutathattak a pályázók a Közös felelősség-közös ügyek három alkategóriájában: az Egészség, a Sokszínűség-esélyegyenlőség, valamint a Kultúra-oktatás csoportjában. Az első kategóriában a Richter Gedeon Nyrt. bizonyult legjobbnak, a másodikban a Jabil Circuit Magyarország Kft. győzedelmeskedett, míg a harmadikban a Fürge Diák Iskolaszövetkezet nyert. A szintén idén létrehozott Környezet-Zöld kiválóság kategóriában a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. nyert. 
Bővebb információ:
http://csrhungary.t.emesz.com/t/l/20Dx/FCQ/h7

 

DÍJAT NYERTEK A VODAFONE FŐÁLLÁSÚ ANGYALAI

A Vodafone Magyarország Főállású Angyal kampánya nyerte a Magyar Adományozói Fórum Társadalmi Befektetések Díját a „Leginnovatívabb Támogatói Program" kategóriában. A Vodafone kezdeményezése emellett az „Év társadalmi programja" kategóriában harmadik helyezést ért el. A Magyar Adományozói Fórum idén is a vállalatok példaértékű társadalmi befektetési programjait jutalmazta, a versenyen összesen 26 vállalat indult 34 projekttel. 

 

TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS - MIT TEHET A KÖZSZFÉRA?

A társadalmi felelősségvállalás jelentősége Magyarországon is felértékelődik. Akkor lehet valóban nagy áttörést elérni ezen a területen, ha a környezet és kulturális örökségünk védelme érdekében, az esélyegyenlőség biztosításáért, a szolgáltatások minőségének javításáért valamennyi szereplő, így a nagyvállalatok, a vállalkozások, a civil szervezetek és az állami intézmények közösen lépnek fel. A konferenica időpontja: 2011. december 12. Helyszíne: Tempus Közalapítvány.
Bővebb információ:
http://www.tpf.hu/pages/eventlist/index.php?page_id=623

 

LENDÜLETBEN A "GURULÓ KAMPÁNY" 

Hét ismert közéleti személyiség, Pokorny Lia, Tóth Bori, Zséda, Herendi Gábor, Kovács András Péter, Tilla és Vincze Ottó, egy országos társadalmi célú kampány részeként, egy-egy óriás kerekesszéket alakít saját ízlése szerint egyedivé a következő három hétben. A hírességek a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) által szervezett Guruló kampányban vesznek részt, amely a mozgássérült emberek mindennapjait könnyebbé tevő régiós Guruló műhelyeket népszerűsíti.
Bővebb információ:
http://www.csrhirlevel.hu/hu/2011-11-18/lenduletben_a_gurulo_kampany/civil.html

 

AZ ÁTLÁTHATÓSÁG A PÁRBESZÉD FELTÉTELE

Az átláthatóság terén tartották legjobbnak az érintettek a legnagyobb hazai cégek teljesítményét. Hasonló eredményt mutat a vállalati honlapok elemzése is. Egyre inkább jellemző, hogy a honlapon megjelenik a társadalmi felelősségvállalás és egyre több cég készít CSR jelentést is - derül ki a B&P Consulting által elkészített CSR 24/7 Rating eredményeiből.
Bővebb információ:
http://www.csrhirlevel.hu/hu/2011-11-30/az_atlathatosag_a_parbeszed_feltetele/kutatas.html

 

FELELŐS FIATALOK - FELELŐS CÉGEK
Adományozás másképp

Beszélgetés Kiss Gyöngyvérrel, a Civil Licit fő szervezőjével, Matolcsi Zsuzsa Vodafone Angyallal és Tóth Bálinttal, az Északi Támpont Egyesület vezetőjével a társadalmi felelősségvállalásról.

A beszélgetés 2011. november 26-án (szombaton) 12.30h-tól a Gödör klubban lesz az FH - Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat éves szakmai rendezvénye - EVS live - keretében.
Bővebb információ:
http://www.mobilitas.hu/evslive   

 

MAGYAR "FENNTARTHATÓSÁGI CSÚCS" II.
A gondolkodás-, értékrendváltás és cselekvés jegyében

Időpont: 2011. november 23-24.(szerda-csütörtök)
Helyszín: Budapest, Sugár Üzletközpont, Mozicsarnok, Örs Vezér tér

Tavaly, az első Fenntarthatósági Csúcson a résztvevők egyetértettek abban, hogy elsősorban értékrendünket, életmódunkat, gondolkodásunkat kell átalakítanunk, hogy a negatív folyamatok megálljanak és visszaforduljanak. Bővebb információ az idei programról:
www.fenntarthatosagicsucs.hu  

 

KÉTMILLIÓ FORINTNYI ÜZLET AZ IDEI CIVIL LICITEN

Közel kétmillió forint értékű üzlet és kilenc elkelt civil szolgáltatás - ez a november 17-én immáron negyedszerre megrendezésre került Civil Licit mérlege. Az esemény során civil szervezetek bocsátották árverésre azon szolgáltatásaikat, melyek a környezeti és társadalmi fenntarthatóság megteremtését segítik elő. A felkínált szolgáltatásokra közepes és nagyvállalati vezetők licitálhattak az aukció szabályai szerint. Bővebb információ:
www.nfu.hu

 

CSR HUNGARY 2011 - Konferencia és Expo
Időpont: 2011. november 9-10.
Helyszín: WAM Design Center

A rendezvény legfőbb célja továbbra is az, hogy a nyugat-európai országokban és a tengerentúlon hosszú évtizedek óta formálódó, mára már gyakorlattá érett CSR/CR szemlélet magyarországi elterjedésének (modern ismeretek és eszközök), valamint a helyes gyakorlat kialakításának a támogatása. A CSR Hungary programjával számos nemzetközi viszonylatban is ismert és elismert szakembert is megnyert az utóbbi hat év alatt.
Bővebb információ:
www.csrhungary.eu

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 4. CIVIL LICITEN VALÓ RÉSZVÉTELRE

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a pályázat kiírójaként lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy a magyarországi cégek és vállalatok az Új Széchenyi Terv, illetve korábbi uniós fejlesztési programok forrásaiból támogatott projekteket megvalósító civil szervezetek jó gyakorlatait, tapasztalatait átvehessék, továbbvihessék. A fenntarthatósági rendezvény célja a for-profit és non-profit szféra együttműködésének segítése aukció formájában.
Az árverést idén 2011. november 16-án, a tolerancia világnapján rendezik. Pályázati határidő: 2011. szeptember 30.
Bővebb információ:
http://nonprofit.hu/?q=node/174908

 

ÁTLÁHATÓBB LESZ A TELEFONOS ADOMÁNYOZÁS

A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnökének két rendelettervezetét bocsátotta társadalmi egyeztetésre pénteken a hatóság. Ezek a telefonos adománygyűjtés szabályait rögzítik.
Az előző jogszabály módosítását a telefonon történő adománygyűjtés részletesebb és áttekinthetőbb szabályozásának igénye indokolja - közölte az NMHH.
Bővebb információ:
http://nonprofit.hu/?q=node/174904 

 

A FENNTARTHATÓ ÉLETMÓDOT ÉS AZ EHHEZ KAPCSOLÓDÓ VISELKEDÉSMINTÁKAT ÖSZTÖNZŐ KAMPÁNYOK (szemléletformálás, informálás, képzés)

KEOP-6.1.0/A/09-11, KEOP-6.1.0/B/09-11 és KEOP-6.1.0/C/09-11
Pályázati határidő: 2012. szeptember 30.
A konstrukció célja a fenntartható életmód és az ehhez kapcsolódó viselkedésminták elterjesztése információs eszközök (szemléletformálás, tájékoztatás, képzés stb.) segítségével.
Bővebb információ:
http://www.nfu.hu

 

A FIATALOK 96 SZÁZALÉKA NEM MER VÁLLALKOZNI

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének felmérése szerint hazánkban a 2,3 milliónyi 15-34 éves fiatal kevesebb mint négy százaléka mer saját vállalkozásba fogni, ami nemzetközi összehasonlításban is sokkoló arány. Figyelembe véve azt, hogy a kis- és középvállalkozások sikere jelenti a gazdasági növekedés motorját, a magyar fiatalok alacsony vállalkozói hajlandósága komoly utánpótláshiánnyal fenyeget. Takács Krisztián, a FIVOSZ uniós nagykövete, a Business Telecom Kft. alapító ügyvezetője szerint a sikeres példák bemutatása és a gyakorlati útmutatás erősítése lendíthet a legtöbbet az új vállalkozói generáció kinevelésében.
Bővebb információ:
http://www.piacesprofit.hu/cegblog/sokkolo_helyzet_a_fiatalok_96_szazaleka_nem_mer_vallalkozni.html

 

FELHÍVÁS LEENDŐ ÉS GYAKORLOTT MAGYAR TÁRSADALMI VÁLLALKOZÓKNAK

A Demokratikus Jogok Fejlesztésért Alapítvány (DemNet Hungary) által Magyarországon gondozott Erasmus Társadalmi Vállalkozóknak program társadalmi vállalkozók egymásközti tapasztalatcseréjét, gyakorlati oktatását teszi lehetővé. A program egyedülálló és személyre szabott vezetői készségfejlesztést kínál minden résztvevőnek. 
A DemNet Alapítvány az Európai Unió által támogatott Erasmus Társadalmi Vállalkozóknak program segítségével lehetőséget kínál társadalmi vállalkozók részére, hogy legfeljebb hat hónapot egy másik ország társadalmi vállalkozójánál töltsenek.
Bővebb információ: www.demnet.hu

 

ÖNKÉNTESSÉG VS. MILLENIUM GENERÁCIÓ

A Deloitte legújabb kutatása szerint a Millenium generáció (21-35 év közöttiek) tagjai közül sokkal büszkébbek a munkahelyükre, valamint hűségesebbek és elégedettebbek is azok, akik a vállalati önkéntes programok gyakori résztvevői, mint azok, akik csak ritkán vagy soha nem önkénteskednek.

Bővebb információ a kutatásról:
http://csrhirlevel.hu/hu/2011-06-14/deloitte_onkentesseg/kutatas.html

 

A LEGJOBB CSR GYAKORLATOK ÖTÖDSZÖR

Ismét lehet nevezni a Magyar PR Szövetség CSR Best Practice pályázatára. A Szövetség idén felfrissítette az immár ötödik éve kiírásra kerülő pályázat kategóriáit.

Három kategóriában lehet tehát nevezni, ettől az évtől a Szövetség külön díjazza a példaértékű CSR gyakorlatokat, a legjobb, mintaértékű CSR projekteket és a "Valóban Felelős Vállalatokat". A struktúraváltásra azért volt szükség, mert a PR Szövetség ettől az évtől nagyobb teret szeretne adni az olyan projekt szintű CSR kezdeményezéseknek is, amelyek követendő példának állíthatók, jó kezdeményezések, és ha a vállalat egészére még nem is jellemző a felelős működés elve, akkor is értékelni tudják az erőfeszítéseket.

Pályázni július 30-ig lehet, a feltételeknek megfelelően. A beérkezett pályázatokat szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai: Czakó Borbála - a Magyar Köztársaság londoni nagykövete, a HBLF elnöke, Demcsák Mária - a Piac&Profit magazin főszerkesztője, Dr. Szeles Péter - a MPRSZ elnöke, Dr. Tóth Gergely - a KÖVET főtitkára, Igaz Zoltán - a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért volt alelnöke.

Bővebb információ: http://www.mprsz.hu/

 

A JÖVŐ FIATAL VÁLLALKOZÓI

Június 1-jén ünnepélyes díjátadóval ért véget a Dreher Sörgyárak Zrt. "A jövő fiatal vállalkozója" pályázata.

"A jövő fiatal vállalkozója" megmérettetés minden évben az ország legtehetségesebb, legkreatívabb, legfelkészültebb és legkitartóbb vállalkozójelöltjeit keresi. A felsőoktatási hallgatók számára indított pályázat öt évvel ezelőtt a Dreher Sörgyárak Zrt. kezdeményezésére jött létre és azóta is fontos eleme a cég társadalmi felelősségvállalási programjának.

A Budapesti Corvinus Egyetemen lezajlott rendezvényen végre fény derült a verseny idei győzteseire, valamint a Fenntarthatósági különdíj, és összesen 6,5 millió forint talált gazdára. 

Bővebb információ: http://www.brandtrend.hu/socialbranding/1031/a_jovo_fiatal_vallalkozoi.html

 

KÓSTOLÓ A HAZAI CSR INTÉZKEDÉSEK LEGJAVÁBÓL

A KÖVET Egyesület második alkalommal rendezte meg a CSR Piac kiállítást június 2-án, a Millenáris Nagycsarnokban.
A kiállítás keretében 40 cég összesen 65 különböző CSR intézkedésével és Valóban Felelős Vállalati modelljével jelent meg. A CSR Piac díjátadó gáláján 5 szakmai és egy közönségdíjat adtak át: a 2011 Legkiválóbb CSR Megoldása Díjat az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ Társaságcsoport Energiapersely-Energiasuli programja kapta, az év Valóban Felelős Vállalata címet pedig a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. érdemelte ki. 

Bővebb információ:
http://www.brandtrend.hu/socialbranding/1029/kostolo_a_hazai_csr_intezkedesek_legjavabol.html

 

20 MILLIÓ FORINT TÁMOGATÁS A KÜLÖNLEGES ELLÁTÁST IGÉNYLŐ GYERMEKEK SZÁMÁRA ORSZÁGSZERTE

A Coop Segély Alapítvány a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal együttműködve idén több mint 6000 különleges ellátást igénylő gyermek étkeztetését támogatja országszerte. A 20 millió forint értékű élelmiszeradományt a Coop Segély kamionja az ország összes megyéjébe június végéig eljuttatja.

„A COOP Segély Alapítvány karitatív tevékenysége kitűnő példa arra, hogy egy száz százalékban magyar tulajdonú cég a legrászorultabb honfitársainkon segít hazánkban - jelentette ki Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az adományátadással egybekötött sajtótájékoztatón, amelyet a Coop Segély Alapítvány a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal együttműködve szervezett."

Soltész Miklós hozzátette, arra biztatja a nagy vállalkozásokat, hogy a Coop Segély Alapítványt követve merjenek nagyok lenni az adományozásban is. Kiemelte, jó döntést hozott a kormány az adományok ÁFÁ-jának eltörlésével, hiszen így több jut a legrászorultabbaknak, és a jószándékú emberek és vállalkozók jó szívvel tudnak adományozni.

Bővebb információ:
szaniko@skymarketing.hu


 

HAGYJ NYOMOT! ALKOTÓI PÁLYÁZAT

Ifjú alkotóknak, tanáraiknak és iskoláiknak kínál izgalmas bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget az OTP Fáy András Alapítványának pályázata. Művészeti területek széles palettáján várják a középiskolások és felsőoktatásban tanulók műveit - a legjobbak nem csak jelentős pénzjutalmat kapnak, de alkotásukat, tehetségüket széles nyilvánosság előtt is megmutathatják. A legsikeresebb alkotások benyújtóinak felkészítő tanárai és intézményei is pályázhatnak, melynek fődíja 500 ezer forint.

A pályaműveket 2011. április 30-ig lehet beküldeni.
Bővebb információ:
www.otpfayalapitvany.hu   

 

AZ ÚJ MÉDIATÖRVÉNY LEGITIMMÉ TESZI A CSR PUBLICITÁSÁT 

Az új Médiatörvény a CSR publicitását legitimmé teszi, illetve kivonja az évtizedek során uralkodó "bujtatott reklám" kategóriája alól. Íme az új törvény 32. paragrafus 9. szakasza:

"(9) Nem minősül burkolt kereskedelmi közleménynek valamely vállalkozás társadalmú célú, közérdekű szerepvállalásáról történő tájékoztatás, azonban az ilyen beszámolókban kizárólag a vállalkozás neve, logója és védjegye tüntethető fel, valamint - amennyiben a társadalmi szerepvállaláshoz szorosan kapcsolódik - terméke, szolgáltatása jeleníthető meg. Nem jelenhet meg a beszámolóban a vállalkozás jelszava, kereskedelmi közlemény részlete, és a tájékoztatás nem ösztönözhet kifejezetten a vállalkozás termékének megvásárlására, vagy szolgáltatásának igénybevételére."
Forrás:
http://www.mprsz.hu

 

ELISMERTÉK A TEHETSÉGGONDOZÁST

Az Új Európa Alapítvány negyedik alkalommal adta át a MOL Tehetséggondozásért díjat, amellyel nyolc áldozatkész tanár és edző munkáját ismerték el. Csányi Sándor színművész, jószolgálati nagykövet köszöntötte a díjazottakat. 
A MOL Tehetséggondozásért 2010. évi díját olyan kiváló sportszakemberek vehették át, mint Galli Zsolt vívó-edző (Békéscsaba), Lugosi László gyorskorcsolya-edző (Tatabánya), Málnai István úszó edző (Budapest) és Tóthné Stupián Anikó atlétika-edző (Veszprém).
A tanárok között Antók Zsuzsanna gordonkatanár (Budapest), Sárközi Gyula balettmester (Budapest), Sebestyén Zoltán matematika-fizikatanár (Pécs) és Zsigó Zsolt informatika tanár (Nyíregyháza) részesült az elismerésben.

A díjátadó esemény keretében meghirdetésre került a MOL idei első felhívása is: a MOL Tehetségtámogató Program Sport kategóriájában 2011. április 1-ig jelentkezhetnek a 10-18 év közötti fiatalok, akik kiemelkedő teljesítményt értek el országos vagy nemzetközi versenyeken és továbblépésükhöz anyagi segítségre van szükségük.
Bővebb információ:
http://www.socialbranding.hu/socialbranding/910/elismertek_a_tehetseggondozast.html

 

FÖLD ÓRÁJA: MEGKEZDŐDÖTT A VISSZASZÁMLÁLÁS!

2011. március 26-án este fél kilenckor ismét Föld Órája!
Számos ország már javában készül az eseményre. A 2010-es Föld Órája a történelem eddigi legnagyobb önkéntes akciója volt, amelyben a világ 128 országának 4800 városában 1,3 milliárd ember fejezte ki, hogy fontos számára a Föld jövője.
Idén ismét többszáz millióan leszünk majd, akik azzal, hogy egy órára lekapcsoljuk a világítást, eltökéltségünket fejezzük ki bolygónk megóvása mellett.  
Bővebb információ: http://wwf.hu/hirek/aktual/1/fold-oraja-megkezdodott-a-visszaszamlalas

 

ÚJ UTAK A MŰVÉSZETI MENEDZSMENTBEN - KONFERENCIA ÉS KÖNYVBEMUTATÓ
(2011. március 3. 13.00-18:00, Budapesti Brit Nagykövetség)

Ennek az egyedülálló rendezvénynek a célja a kreatív, kulturális-művészeti menedzsment nemzetközi és hazai trendjeinek bemutatása, melyeket a téma elismert magyar és külföldi szaktekintélyei adnak elő.
A külföldi előadók között szerepel a Google kulturális tanácsadója, a legnagyobb európai kulturális rendezvény, az angol Glastonbury Festival vezető tanácsadója, és a világ egyik leglátogatottabb kortárs művészeti múzeuma, a londoni Tate média és online divíziójának igazgatója. (A rendezvényen szinkrontolmácsolás biztosított.)
Bővebb információ: http: //www.artsandbusiness.hu    

 

A CSR KERÜL A FÓKUSZBA

Magyarország EU-elnökségének hivatalos kísérőrendezvényeként kerül megrendezésre 2011. június 2-án az idei év egyik legfontosabbnak ígérkező CSR rendezvénye, ahol a témában érdekelt vállalatok lehetőséget kapnak a társadalmi felelősségvállalás terén elért eredményeik bemutatására.
Ezt a rendezvényt a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért, Magyarország EU-elnöksége hivatalos kísérőrendezvényeként szervezi. A rendezvény fővédnöke Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, aki egyébként maga is elkötelezett a CSR iránt.
Bővebb információ: http://www.itbusiness.hu/rsscsatorna/Fokuszban_a_CSR.html 

 

"ÚJ SZEREPLŐK A PÉNZPIACON"

A Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány és a EUCLID Hálózat szervezésében kerül megrendezésre az "Új szereplők a pénzpiacon" - tervezés teljes költségmegtérüléssel (Full Cost Recovery - FCR) a hosszú távú szervezeti fenntarthatóság eléréséhez - című műhelymunkára.

Időpont: 2011. január 13-14.
Helyszín: MagNet Közösségi Bank (1062, Budapest, Andrássy út 98.)
Bővebb információ: erosb@demnet.org.hu  

 

SZÖVETSÉG AZ IFJÚSÁGÉRT
Felhívás ifjúsági civil szervezetek támogatására

Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., az FSZH - Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat valamint az Északi Támpont Egyesület megbízásából, a Regionális Ifjúsági Tanácsokon keresztül támogatási felhívást hirdetett ifjúsági civil szervezetek számára.

A nyertesek listája letölthető a www.mobilitas.hu regionális oldalairól.  

 

ÁTADTÁK A JUNIOR PRIMA DÍJAT

Átadták a Junior Prima Díjat a magyar oktatás és köznevelés kategóriában szerdán Budapesten. Az elismerést hét fiatal pedagógus és három intézmény kapta meg. Lakatos Péter, a Prima Primissima Alapítvány által életre hívott kitüntetés társalapítója, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese közölte: a fejenként 7 ezer eurós díjjal cégük hozzá szeretne járulni ahhoz, hogy a pedagógusok tekintélye nőjön. A Junior Prima Díj a Prima Primissima Díj kiterjesztéseként jött létre 2007-ben. A díj alapítóinak célja a 30 év alatti tehetségek felfedezése és a munkájukhoz szükséges feltételek biztosítása. (Budapest Portál)  

 

PÁLYÁZATI LEHETŐSÉG CIVILSZERVEZETEKNEK 

A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány és az OTP Bank ismét kiírja pályázatát civilszervezeteknek online adománygyűjtő rendszerbe való belépésre. A www.adhat.hu portálon a programba csatlakozó civilszervezetek számára az adományozók a web áruházbakban használt bankkártyás fizetési módszerrel utalhatnak pénzadományokat, az OTP Bank jóvoltából kedvezményes kezelési költség mellett.

Pályázni az adhat.hu portálon keresztül az alábbi linken lehetséges: www.adhat.hu/otppalyazat
A pályázatok beadásának határideje: 2010. november 20.

 

ÖNKÉNTES FIATALOK AKCIÓBAN

Raiffeisen Bank Közösen programja - mely összefogja a bank társadalmi felelősségvállalási tevékenységét - immáron két éve az állami gondoskodásban élő, családon kívül nevelkedő gyermekek segítésére, gyerekkori traumák oldására, az életvezetési és pénzügyi kultúra fejlesztésére alkalmas módszerek és eszközök alkalmazását támogatja.
A program többéves sikere nyomán a nyilvános pályáztatás folytatódik, továbbra is a családon kívül nevelkedő gyermekeket és fiatal felnőtteket segítve.

A pályázattal kapcsolatos bővebb információ elérhető itt:
http://www.kozosen.hu 
http://www.kla.hu/

 

AKARSZ RÓLA BESZÉLNI?

"Hogyan mondjam el neked, amit nem lehet..."
Egy BrandTrend konferencia a CSR kommunikációjáról
A konferencia központi kérdése, hogy szükséges-e egy vállalat CSR tevékenységét kommunikálni, és ha igen milyen eszközökkel, és csatornákon keresztül tehetjük ezt meg. Időpont: 2010. november 25. csütörtök
Helyszín: Tahitian Noni Arena, (MOM Park)
http://www.youtube.com/watch?v=HkOLk01xVTA&feature=related  

 

ELSŐ MAGYAR "FENNTARTHATÓSÁGI CSÚCS" KONFERENCIA
A kétnapos találkozót - november 18-19-én - a Piac és Profit gazdasági magazin szervezi.

Széles körű párbeszédre, közös gondolkodásra várják a kormány, a tudományos élet, az oktatás, a PR és kommunikációs szakma képviselőit, az üzleti élet társadalmi felelősségvállalást gyakorlóit, a környezettudatos, környezetvédő, klímaváltozás ütemét csökkentő termékek, szolgáltatások előállítóit, a gondolkodásmód-váltásban dolgozó szervezeteket, nagy gondolkodókat, a tanulókat és tanítókat, az egészség szakértőit, és nem utolsósorban a civil szervezeteket.

A részletes tematika és regisztráció, kiállítási, prezentációs lehetőségek a www.fenntarthatosagicsucs.hu weboldalon olvashatók.

 

„AZ ÉV PR-SZAKDOLGOZATA 2010." 

A Magyar Public Relations Szövetség idén is meghirdeti „Az Év PR-szakdolgozata" című pályázatot. A szövetség ezúttal is azon hazai és határon túli kommunikáció szakos vagy public relations szakirányos végzős hallgatók jelentkezését várja, akik 2010-ben magyar nyelven írták meg szakdolgozatukat és témaként kifejezetten és hangsúlyosan a public relations valamely szakterületét (CSR, hírnév-menedzsment, kockázatkezelés, válságkezelés, kríziskommunikáció, issue management stb.) dolgozták fel. A részletek és a pályázati kiírás megtalálható a www.mprsz.hu oldalon.

 

MEGSZÉPÜLTEK A NYUGATI FELÜLJÁRÓ LÁBAI BUDAPESTEN

Fiatal képzőművészek szépítették meg a hétvégén a Nyugati téri felüljáró lábait Budapesten. Az 1000% csoport pályafutásának legnagyobb falfestményét készítette el a hídpillérekre a negyedik PLACCC Fesztiválon. A színes alkotásokat hétfőtől várhatóan három éven át lehet látni a főváros egyik legforgalmasabb csomópontjában.

Néhány nap alatt új arculatot kaptak a budapesti Nyugati téri felüljáró lábai. Az Iparművészeti Egyetem egykori diákjaiból álló 1000% alkotócsoport a hétvégén a hídpillérekre festette az „én, te, ő, mi, ti, ők" személyes névmásokat. Munkájukkal az egymással szembeni közömbösség és figyelmetlenség ellen emelik fel a szavukat a maguk szelíd, de határozott módján. Abban bíznak, hogy az autósoknak és a gyalogosoknak is elgondolkodtató vizuális élményt tudnak nyújtani a nagyvárosi forgatagban.
Bővebb információ: http://www.placcc.hu/

 

CSR AKTIVITÁS ÉS KOMMUNIKÁCIÓ

A hazai piacon egyedülálló CSR-aktivitásra szánta el magát a svájci cipőket forgalmazó Joya Hungary Kft., amikor 4000 pár gyerekcipőt ajánlott fel az Aranyág Alapítványnak és intenzív kommunikációt szervezett köré.

Az RTL Klub hírigazgatójának a Habitat for Humanity Magyarország CSR-kutatásán rögzített mondatai inspirálták a kényelmi lábbeliket forgalmazó Joya Hungary Kft-t arra, hogy elindítsa nagyszabású CSR-aktivitását. Kotroczó Róbert szerint bár a médiatörvény köti a televízió csatornát, de az RTL Klub saját etikai kódexe szerint 10 millió forint értéknél van az eszmei határ, ahonnan már nyugodtan el lehet mondani akár egy cég nevét is szerkesztett műsorban.

A jótékonysági program nagykövete Barabás Évi, az RTL Klub műsorvezetője. A CSR aktivitás fókuszában a www.gyereklab.hu honlap található, ahol 3000 pár gyerekcipő igényelhető, amennyiben az illető elolvassa és elfogadja a mozgásszervi megbetegedések megelőzéséről szóló tájékoztatókat.

 

MÁR A TUDATOS FIATAL FOGYASZTÓK IS KAPHATNAK TANÁCSOKAT

Új fogyasztói tanácsadó irodát nyitott a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége Egerben 2010. augusztusában.

A tudatos fogyasztó nem csak fogyasztói jogaival van tisztában, hanem már vásárlás előtt mérlegel az áru tulajdonságai, minősége, vételára, valamint a piacon található hasonló áruk ár-érték arányának összehasonlításával. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) többek közt ezt kívánja elősegíteni kezdeményezésével, megkeresve az ország több felsőoktatási intézményét, augusztustól elsősorban - de nem kizárólagosan - a hallgatók részére nyújtanak tanácsadást az Eszterházy Károly Főiskolán.
Bővebb információ: http://csrhirlevel.hu/hu/2010_08_10/tudatos/csritthon.html

 

CSR HUNGARY DÍJ - A HÉTKÖZNAPOK FELELŐSSÉGE

2006-ban indult el a CSR Hungary évi konferencia-sorozat, melynek szakmai színvonala, sajtóvisszhangja pozitív folyamatokat generált az országban.  
Idén már ötödik alkalommal kerül sor a rendezvényre, amely a CSR Hungary Díj ünnepélyes átadásának időpontja is egyben 2010. november 26-án. Helyszín: InterContinental Budapest. 
Bővebb információ: http://www.csrhungary.eu/pid/csr-hungary-dij-2010

 

A FENNTARTHATÓSÁGI NAP CÉLCSOPORTJAI: A FIATALOK

Impresszum